Home » #YongArtZone » Натали и Пламен от „Кулинарно вдъхновение“: Зад всяка рецепта стоят точните грамове продукти и точното количество любов

Натали и Пламен от „Кулинарно вдъхновение“: Зад всяка рецепта стоят точните грамове продукти и точното количество любов

Натали и Пламен са на 23 години от Враца. Млади, умни и красиви. Едни истински представители на талантливите и предприемчиви деца на Балкана. Влюбени в скалите на Враца и цялото очарование на България. Завършили са ППМГ „Акад. Иван Ценов“ и продължават да се развиват успешно в професионалната си кариера, благодарение на добрата основа, получена в гимназията. Те са хора на точните науки, но през последните години са изкушени от кулинарството.

Натали Георгиева следва магистратура по „Математическо моделиране в икономиката“ във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“. Освен с кулинарство, в свободното си време се занимава и с преподаване на математика на ученици.

Пламен Методиев е завършил програмиране в СофтУни и сега учи „Икономика“ в Колежа по мениджмънт, търговия и маркетинг, известен като Датския колеж в София. Съдружник е във фирма, която се занимава с публикуването на уеб игри. Обича да спортува и да пътува.

Заедно са от 7 години, а преди 2 години създават кулинарното творение culinaryinspiration.bg. В сайта  „Кулинарно вдъхновение“https://culinaryinspiration.bg/. Всяка от рецептите, както и любопитни неща, извън кухнята може да следите на страницата им във фейсбук: facebook.com/CulinaryInspiration.bg/  Последвайте ги и в инстаграм: instagram.com/culinaryinspiration.bg/

Откъде се появи идеята за вашето „Кулинарно вдъхновение“?

Идеята за „Кулинарно вдъхновение“ се появи, когато забелязахме, че все повече хората прибягват към консумирането на бърза храна. През последните години всички са съсредоточени предимно в работата си и оставят здравословното хранене на много заден план. Тогава решихме, че може да създадем една платформа, която да покаже на всички тези, вечно бързащи хора, че не е задължително всяка рецепта да отнема часове, за да се сготви. И хем да бъде домашно приготвено, хем да бъде вкусно. Нашият сайт предлага точно такива рецепти, за да може всеки да ги направи след дългия работен ден. Всяка рецепта си има предистория как точно сме решили да я направим и какво я е провокирало. Стараем си и максимално да използваме домашни продукти, за да се покаже, че те са най-вкусните.

Кой е по-добрият готвач от вас двамата?

Пламен: Няма по-добър готвач, ние се учим взаимно и се развиваме заедно. Натали експериментира повече в кухнята, а аз помагам с каквото мога в и извън нея. 

Коя е любимата ви кухня?

Натали: Няма съмнение, че това е българската. Тя е една от най-разнообразните и може да се експериментира с всяко ястие. Има си традиционни рецепти, които всеки е опитвал в детството си и малко ги е позабравил сега. Днес чрез сайта се връщаме към тях и ги припомняме на всеки наш кулинар.

С какво бихте експериментирали?

В момента се опитваме да готвим, така че максимално да се запазват полезните вещества от продуктите, пробваме нови техники на варене и печене.
Молекулярната кухня е нещо много нетрадиционно и смятаме, че би било интересно да експериментираме с нея.

Как съчетавате точните науки и готварството?

Готварство върви ръка за ръка с точните науки. Зад всяка рецепта стоят точните грамове продукти и точното количество любов, с която готвим.

Откъде черпите идеи за рецепти?

Идеите ни заобикалят, само трябва да си отворим съзнанието за тях. Но най-големите идеи идват от нашите майки и баби, които ни подкрепят и предават рецепти от тяхното детство.

Кое е любимото ви ястие?

Натали: Гювечът и сармите са едни много любими мои ястия.

Пламен: Трудно е да си избера любимо ястие. Като малък голяма част от лятната ваканция прекарвах на село, а там всичко е вкусно. Обичам класически рецепти, но ми харесва да опитвам нови и интересни ястия.

Планирате ли това хоби да го превърнете в бизнес?

За момента нещата се случват просто, защото ни харесва. Искаме да се фокусираме върху създаването на полезно и достъпно съдържание за всички хора. Има още много какво да учим от техническа гледна точка. Радваме се, че имаме възможността да експериментираме и да следваме сърцето си в това начинание. Имаме идеи, които включват пътуване и опознаване на различните региони в България и извън нея. Възможно е това да се превърне в бизнес, времето ще покаже как точно ще се случи.

Кое е любимото ви местенце във Враца?

Натали: Вратцата е едно прекрасно кътче и ме зарежда с много енергия и вдъхновение за всяко ястие. 

Пламен: Балканът е едно от нещата, които прави града ни неповторим. Всеки път, когато се разхождам към Вратцата сякаш ми е за първи път. Тези преходи ми действат много успокояващо, зареждат ме с енергия и често пъти това води до вдъхновение. 

Какво бихте искали да видите в града след 10 години?

За 10 години могат да се случат много хубави неща. Надяваме се Враца да продължава да се развива в положителна посока. Радваме се, че тук се правят инвестиции, отварят се нови заводи, развива се дигиталната среда. Враца притежава много хубав спортен комплекс, за много видове спорт. Когато сме си тук, харесваме да спортуваме на стадиона. Ще се радваме да възобновят съоръженията и това ще даде възможност на хората в града да спортуват по-активно. Нашият край има прекрасна природа и би било чудесно да започне по-усилено развитие на туризма. Ремонтирането на лифта ще е едно чудесно начало за това.

Какво прави изкуството велико?

Изкуството е велико, защото няма правила и норми. Правиш това, което ти идва отвътре, изразяваш себе си и същността си, влагаш сърцето и душата си, премахваш всякакви очаквания за крайния резултат и накрая се получава нещо красиво.


Всички рецепти може да разгледате тук: https://culinaryinspiration.bg/

About

Вярвам в хората и техните суперсили. Вярвам в магията, която сами могат да създават и в очарованието на свободния дух. Вярвам, че книгите имат силата да карат хората да мислят, а изкуството да чувстват - себе си. А този блог е местенцето, в което ще разкажем за това, което правиш! Защото хората са всичко! И вярваме в теб!

One thought on “Натали и Пламен от „Кулинарно вдъхновение“: Зад всяка рецепта стоят точните грамове продукти и точното количество любов

  1. Жулиета Босилкова каза:

    Браво! Поздравления за двамата! Винаги има какво да научи човек! А младите са неизчерпаем източник на идеи! Дерзайте и вървете все така единни и целеустремени!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Name *
Email *
Website