Home » Изкуство и култура » Майсторът в дублажа: Иван Велчев от Враца стои зад гласовете на Бъгс Бъни и Влад

Майсторът в дублажа: Иван Велчев от Враца стои зад гласовете на Бъгс Бъни и Влад

Иван Велчев е роден във Враца. Израства с театър и музика. Смята, че това най-вече го е изградило като артист. Още като дете обикаля голяма част от Европа с театрална група „ТЕМП“ – Враца. Завършва актьорско майсторство за куклен театър в класа на професор Боньо Лунгов в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2009 г. Участва в редица постановки на плевенския театър „Иван Радоев“ и „Централен куклен театър“ – София. От 12 години основната му професия е дублажът. 

Чрез него чувате на роден език анимационните герои – Бъгс Бъни, Соник и Бен Тенисън. Озвучава анимационните филми „Как да си дресираш дракон“, „Играта на играчките“, „Тайната на горските пазители“, „Самолети“ и др.  

Гласът на Иван Велчев звучи в сериалите „В обувките на сатаната“, „Друговремец“, „Спаси ме“, „Кое е това момиче?“ и в много игрални филми. 

Наскоро получи и втората си номинация за „Икар“ за „Най-добър дублаж“ за ролите на Влад, Чезар и Петре в хитовия румънски сериал „Влад“.

Така, че спокойно мога да кажа, че аз съм ежедневния ви кошмар, дъвката на вашата подметка, защото ме чувате постоянно. 🙂 

Как реши да се занимаваш с дублаж?

Не съм решил аз, стана случайно. Режисьорката на дублажа Даниела Горанова ни извика двамата с Петър Бонев (гласът на Олаф от „Замръзналото кралство“) просто да ни чуе, защото по онова време навлизаха детски канали в България и трябваше да се озвучават. След това бях поканен на кастинг, спечелих го и така започнах. Колегите и другите режисьори на дублажа започнаха да разбират за мен постепенно, а аз гледах, учех се и крадях занаята от колегите, за да мога бързо да вляза в нещата и…май стана. И така вече 12 години. 

Какви качества са нужни освен красив глас?

Да, гласът е важен, но ако нямаш набор от качества е абсурд да се получи. Музикалното ухо е бонус, но трябва много бърза реакция, перфектно четене на непознат текст и моментално възпроизвеждане на това, което чуваш в слушалката. Защото ние не репетираме предварително. Отиваш, сядаш, режисьорът е определил кои роли ще направиш, казва се запис и започваш. Звучи малко стряскащо. 🙂 

Кой е любимият ти анимационен герой? 

Бъгс Бъни, разбира се!!! Аз съм глас на героя от около 10 години. 

На кой герой би искал да приличаш и защо? 

Именно на Бъгс Бъни, защото е страшно умен, винаги спокоен, на моменти ироничен, дори саркастичен. Но винаги успява да надхитри живота. 

Кой е най-предизвикателният образ за дублиране?

Това са тези образи, които в оригинал са изиграни перфектно от съответния актьор. Ако ти си добър в това, което правиш се доближаваш максимално до него, понякога дори го допълваш и тогава идва удоволствието от цялата работа. 

Кой не би озвучил?

Няма такъв. Налага ни се да озвучаваме всеки. 

Имаш ли си любима реплика?

Имам много, но една от най-любимите ми е „К’во стааа, шефе?“ на Бъгс Бъни. 

Какво четеш? 

Много и различни жанрове. Напоследък се опитвам да подхвана поредна книга на Стивън Кинг, но не ми се получава, защото заспивам. След цял ден четене в дублажа, вкъщи става някак невъзможно. 

Кой литературен герой би искал да озвучиш?

Може би Летеца от „Малкият принц“. Но не, него по-скоро искам да го изиграя. 

Какво е посланието ти към младите хора?

Ами на първо място да четат много. След това да не спират да преследват мечтите си и всеки ден като китайска капка да дълбаят в желаната посока. 

Кое е любимото ти местенце във Враца?

Въобще да съм във Враца ми е любимо. Но най-много обичам да съм някъде сред природата там.

Какво прави изкуството велико?

Това, че е изкуство. И не всеки може да го прави. 🙂 

About

Преди всичко съм истински защитник на четенето и книгите. И искам всеки човек освен добър и щастлив да има книга до себе си. Да чете, да „пътува” през страниците, да мечтае и да вярва, че всяка негова стъпка може да допринесе за положителната промяна на света. Затова създадох този блог - за децата на Балкана, които са достойни да бъдат описани в книгите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Name *
Email *
Website