Home » Изкуство и култура » Меги и Катето от „Какаляшка Box“: Нашите клиенти притежават уникати

Меги и Катето от „Какаляшка Box“: Нашите клиенти притежават уникати

Миглена Младенова и Катерина Стефанова или Меги и Катето, са познати сред всички ценители на изкуството, като магичните ръце от „Какаляшка Box“. Украсите им от вълна съпътстват всеки наш празник. Цялата красота, с която ни пленяват двете дами, може да разгледате във фейсбук страницата им: www.facebook.com/kakalyashka.box

Професионалното им образование е далече от творческата дейност, с която пленяват стотици клиенти на уникалните си продукти. Меги е бакалавър по „Аграрна икономика“ и магистър по „Международни проекти“. Притежава семейна ферма с овце в село Челопек. Катето е майка на момченце на 6 години и момиченце на 11 месеца. По образование е филолог и в момента кара магистратура „Логопедия” в СУ „Св. св. Климент Охридски ”. Родом е от Белоградчик, но любовта я е довела във Враца. Тогава се запознала и с бъдещата си съдружничка и… заживели щастливо заедно с вълнените си вълшебства.

Защо „Какаляшка”?

Меги: Идеята за името се роди преди около 10 години, когато заедно с приятел мексиканец участвахме в общ проект. Трябваше да измислим име на магазин за местни храни. Търсехме дума, която да е характерна за региона на Враца. И тогава той предложи думата Какаляшка / кочан от презряла царевица, на който са му махните царевичните зърна/. Според него е лесна за запомняне поради наличието на много гласни, а и много му напомня на думата пепеляшка. След това участвахме с други приятели в друг проект и името на нашия екип се казваше Какаляшка Crew. Така спонтанно то се наложи и решихме да продължим да го използваме. И останахме Какаляшка.

Как решихте да се занимавате с изработка на украшения от вълна?

Меги: През 2016 г. участвах в обучение за зелени иновации и тогава разбрах какъв ценен ресурс притежаваме, а именно вълната добита от овцете, които отглеждаме. Първоначално започнахме с една моя братовчедка да изработваме различни неща от вълна. След това се запознах с Катето и открихме, че имаме общи интереси към ръчната изработка.

Катето: Всичко стана много спонтанно. Меги, която вече беше работила с вълна ми показа как се обработва по метода на сухото плъстене. Това се случи горе-долу преди три години, точно преди коледните празници, и така се родиха нашите първи коледни играчки. После започнахме да правим мартеници, цветя и най-различни предмети от вълна. Оттогава не сме оставяли вълната и иглите и за миг.

Откъде могат да се купят вашите произведения?

Имаме страничка във фейсбук, която се радва на доста последователи. Казва се Какаляшка Bох. Също така нещата, които изработваме могат да се видят в едно много симпатично ателие за ръчно правени предмети, което отвори в началото на ноември във Враца – „Милион малки неща”. Голямо удоволствие ни доставяше и ходенето по базари, но тази година заради пандемията не успяхме да им се насладим, голяма част от тях бяха отменени.

В момента разработваме и сайт, който да улесни клиентите ни и да се запознаят със свойствата на вълната.

Какво ви вдъхновява?

Вдъхновява ни най-вече природата, красивите зимни пейзажи, богатата есенна палитра, пролетта. Всяко нещо, което ни грабне вниманието го пресъздаваме чрез вълната. Нейните качества позволяват да се моделира в различни форми и „рисува” върху разнообразни основи.

Непрекъснато създавате все по-нови неща – топки, снежковци, от тази година и коледни венци и още по-разнообразни украшения за елха. Изработката на кой от продуктите беше най-голямото предизвикателство за вас?

Катето: За мен голямо предизвикателство беше изработването на дъга. Трябваше всеки цвят да се сплъсти отделно (а това са хиляди боцкания с иглата) и после да се съединят. Целият процес по изработката ми отне повече от седмица. Всеки един предмет е изработен с голямо удоволствие и любов. И понякога, колкото и да се стараем, не можем да направим две еднакви неща. Така нашите клиенти и приятели могат да са сигурни, че притежават уникати.

Меги: Като цяло всички неща, които изработваме са предизвикателство за нас.

Как да създадем правилната украса за дома?

Няма грешна или правилна украса. Всяка декорация на дома, която е направена с любов и желание е правилна и незаменима. Хубаво е, така да декорираме пространствата в дома си, че да ни носят усещане за комфорт и уют.

Занимавате се и с организиране на събития. Кажете ни кои са 3-те най-важни компонента, без които нито един празник не може.

Да, другата ни страст са събитията. Това, което най-много ни харесва при организирането, е че можем да развихрим цялото си въображение и да създадем уникална атмосфера. Трите най-важни неща са декорация, настроение и хубава компания.

Коя е работата мечта за вас?

Хобито ни. Много е важно работата да ти носи удоволствие и удовлетвореност. А при нас е точно така.

Кое прави изкуството велико?

Изкуството само по себе си е велико, но творците са тези, които му вдъхват живот.

Имате ли любимо място във Враца?

Катето: Дворът на Етнографско-възрожденския комплекс. За мен това е най-магичното място във Враца, независимо от сезона.

Меги: Моето любимо място е телевизионната кула над село Косталево.

Какво е вашето послание към младите хора?

Да разчитат повече на себе си, а не да чакат чужда помощ, да бъдат по-отговорни за бъдещето си и да отстояват мнението си.

Какво си пожелавате за Коледа?

Да бъдем здрави, да бъдем упорити и да продължаваме да сбъдваме мечтите си!

About

Преди всичко съм истински защитник на четенето и книгите. И искам всеки човек освен добър и щастлив да има книга до себе си. Да чете, да „пътува” през страниците, да мечтае и да вярва, че всяка негова стъпка може да допринесе за положителната промяна на света. Затова създадох този блог - за децата на Балкана, които са достойни да бъдат описани в книгите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Name *
Email *
Website