Home » #YongArtZone » Дизайнерът на хендмейд бижута Лидия Коцева: Природата е моето най-голямо вдъхновение

Дизайнерът на хендмейд бижута Лидия Коцева: Природата е моето най-голямо вдъхновение

Лидия Коцева е на 25 години от Враца. През последните 7 години учи и живее в София. По професия е 2D аниматор и вече работи в анимационно студио. В свободното си време се занимава с ръчна изработка на бижута. Марката й носи закачливото име Бодил, а изкусните произведения са достъпни за потребителите в социалните мрежи – Фейсбук: fb/bodilhandmade и Инстаграм: instagram.com/bodilhandmade/ .

Лидия обича да танцува, да пътува, да твори и да усъвършенства френския си език. Въпреки забързания си ритъм на живот винаги намира време да практикува йога и не спира да открива нови занимания. От 3 години се е отдала на танците – салса, бачата и кизомба. Пътува по танцови фестивали и така съчетава двете най-големи удоволствия в живота си – пътешествията и танците.

Как съчетаваш работата с нови технологиите и създаването на хендмейд бижута?

Моето хендмейд творчество не предполага използването на технологии! 5 дни в седмицата прекарвам в офис среда, пред компютър и уикендът е моментът, в който мога да се отдалеча от всички устройства. Обикновено творя във Враца, където дори нямам компютър. За мен е важно във времето, което прекарвам в правенето на бижута да съм далеч от всякакъв вид технологии. За мен технологиите са полезни, когато решавам да опитам нещо ново. В интернет пространството се предлагат множество видео уроци, свързани с различни техники и похвати. Обикновено се нуждая от базисната информация относно дадена техника, a от там насетне съм аз, изправена пред множеството опити (и провали). Иначе губя връзката със себе си. 

Силата на новите технологии е безспорна, когато искаш да представиш творчеството си пред света. Тогава няма как да минеш без социалните мрежи. Имам профили във фейсбук и инстаграм (последвайте ме @bodilhandmade). Ще се радвам да разгледате „бодилчетата“ и да оставите отзиви за вашите първи впечатления. За мен, както и за всеки друг творец, е много важно да представям бижутата си по най-добрия начин. Затова винаги отделям време за обработка на снимките, които публикувам в интернет пространството.

Бижутата ти са едни произведения на изкуството – нежни и закачливи. Всяко от тях носи и отпечатък от природата. Какви материали използваш в работата си?

Природата е моето най-голямо вдъхновение. Използвам най-разнообразни материали. От черупки на орехи, шишарки и изсушени цветя, през копчета и тел, та до мънистата. Никога не се ограничавам в материалите и винаги пробвам нови техники. Обичам да експериментирам и имам безброй провали. Но няма как, това е процесът. Трябва много работа, отдаденост и търпение. Обикновено разпилявам материалите около себе си и опитвам отново и отново, докато не достигна до това, което искам. За мен е важно бижутата да са максимално изпипани и до минималния детайл. Бижутата, които достигат до страниците на BODIL са една малка част от това, което правя.

Издай ни върху какво работиш сега.

Техниката, която се опитвам да усвоя в момента е заливането на изсушени цветя с епоксидна смола. В момента подготвям цветята си и скоро ще ги превърна в бижута. Резултатът е несигурен, защото много често смолата променя цветовете на цветята. Но и това ще разгадая. През последните месеци любимото ми занимание е изработването на пръстени от копчета, тел и мъниста.

При избора на бижута винаги може да прекалим и комбинацията ни да се превърне в кич. Кажи ни 3 правила как да носим аксесоари със стил?

Мога да дам само едно и то е универсално. Носете, каквото ви е на душа и изобщо не се ограничавайте. И естествено – подкрепяйте хендмейд творчеството – ценно е и творецът влага душата си в него!

За какво мечтаеш?

Мечтая да обиколя света. Наскоро дори открих удоволствието от това да пътуваш сам. Хващам си раницата и потеглям без да му мисля.

Какво четеш?

В момента чета книгата „Аз още броя дните“ на Георги Бърдаров. Преди нея, последните, които прочетох бяха „Където пеят раците“ от Дилия Оуенс и „Човек на име Уве“ от Фредрик Бакман. Следва Зигмунд Фройд с неговата „Лекции за въведение в психоанализата“.

Кой литературен герой би искала да анимираш?

Уве!

 

Кой анимационен герой би искала да е най-добрия ти приятел?

Лудият Шапкар („Алиса в страната на чудесата“) или Тутлес („Как да си дресираш дракон“).

Ако имаш възможността, в реалния живот, да създадеш супергерой какъв ще е – добър или злодей? И каква би била неговата мисия? 

Бих създала Баба-супергерой. А мисията – всички около нея да са щастливи.

Кое е любимото ти място във Враца?

Алеята в посока Чайка и скалите на Вратцата. Който и да ми гостува, все там го водя.

Кое прави изкуството велико?

Комуникацията – то свързва души и истории. Аз имам послание към теб и знам, че ти ме разбираш, защото аз и ти сме човеци със сходни емоции и истории.

 

Разгледайте бижутата на Лидия във фейсбук страницата:

 https://www.facebook.com/bodilhandmade

Последвайте я в Инстаграм:

https://www.instagram.com/bodilhandmade/

About

Преди всичко съм истински защитник на четенето и книгите. И искам всеки човек освен добър и щастлив да има книга до себе си. Да чете, да „пътува” през страниците, да мечтае и да вярва, че всяка негова стъпка може да допринесе за положителната промяна на света. Затова създадох този блог - за децата на Балкана, които са достойни да бъдат описани в книгите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Name *
Email *
Website