Home » #YongArtZone » Моника Руменова, завладяна от Би Ти Ес мания: Рисувам навсякъде и по всяко време

Моника Руменова, завладяна от Би Ти Ес мания: Рисувам навсякъде и по всяко време

 

Моника Руменова Цветкова е  зодия рак. Ученичка е в ПЕГ „Йоан Екзарх” – Враца с профил „английски и немски”. Хобито и е да учи корейски и да рисува. Обича да е сред природата, ходи на кино и театър. Моника Цветкова грабна І място за „пленерно рисуване“ в тазгодишната Ботевска работилница, организирана от Община Враца, Ботевския организационен комитет и СУ „Христо Ботев“ в рамките на мероприятията и честванията от Ботеви дни 2017 г.

С очарователната художничка се срещнахме в отдел „Изкуство”, ‘часове преди да тръгне по стъпките на Ботевата чета в традиционния поход от Козлодуй до Околчица. Доста убеждаване ни костваше докато прие поканата ни, но след разговора ни разбрахме, че тя „блести” не само като творец, но и като млад талантлив врачанин, които мечтае да покорява върхове с помощта на изкуството. Насладете се на първото интервю с талантливата Моника Руменова в отдел „Изкуство” на библиотеката във Враца.

Моника, радвам се, че прие поканата ни и се съгласи да ни разкажеш за последните си рисунки. Донесла си ни над 10 творби, всяка от тях изрисувана с цветен химикал, а образите са само на южнокорейци. Защо всички хора, които рисуваш са единствено с корейски черти?

Харесвам лицата на южнокорейците и начина, по които изглеждат. Изпълнителите от любимата ми музикална група – „Би Ти Ес” също са от Южна Корея. Те станаха много популярни през последната година. Би Ти Ес правят своя дебют през юни 2013 с издаването на сингъл албума „2 Cool 4 Skool“ и утвърждават като една от най-популярните в кей поп. Вече са носители и на много награди. Рисувам ги, защото лицата им са красиви. Изразяват страст.

Cincopa WordPress plugin

Откога рисуваш?

Откакто се помня. В осми клас направих първата си по-сполучлива драсканица. Тогава беше и моментът, в които щях да се откажа, защото видях, че има много по-добри от мен. След това започнах да рисувам манга и аниме. Така се разпали и екзотично ми увлечение към Далечния изток. Техниката на манга ми помогна да развия техническото майсторство при оформянето на отделните визуални елементи. От миналата година, като възпитаничка на езиковата гимназия, имам възможността да уча и корейски език. По този начин мога да се докосна и до културата им. Курсът ни води Chealho Kim.

Какво изобразяваш на рисунките си?

Нещата, които харесвам – карти, символите на вечността, цветовете.

Кога рисуваш?

Постоянно, навсякъде, по всяко време. Най-много обичам да кръстосам крака, да взема нещо твърдо за опора, бял лист, химикал и да започвам да творя. Дори понякога се лишавам от сън, за да рисувам.

Какво те вдъхновява?

Всичко. Най-често може би това са цветовете – различните нюанси или някоя фигура, сцена, предмет. Понякога дори не мога да кажа какво точно. Случвало ми се е да се вдъхновя от всичко.

Колко рисунки имаш?

Над 300. И това е цифрата при последното ми броене през 2015 година. Сега сигурно са станали много повече.

Досега си правила няколко изложби, имаш награди за рисунките си. Ти си един млад творец. Родителите подкрепят ли те?

Да, подкрепят ме. Но не винаги разбират рисунките ми. Баща ми иска да стана татуист. Все още обаче не знам какво ще правя с таланта си, дали ще продължа да се занимавам професионално с рисуване или ще избера нещо друго.

Увличаш се и към театър и кино. Коя беше последната постановка, която гледа?

„Рейс” и много ми хареса. Обичам изкуството във всичките му прояви.

Какво обичаш да правиш в свободното си време?

Да рисувам. Обичам и да се разхождам – това ме кара да се почувствам жива.

Кое е любимото ти място във Враца?

Велоалеята и пещерата „Леденика”

На кое място в България се би върнала отново?

На Белоградчишките скали

Любим цвят?

Червено и синьо.

Кое прави изкуството велико?

Съществува ли понятие велико изкуство?! Човек прави това, което му помагат да изразява себе си. Това е смисълът. В такъв случай мога да кажа, че изкуството е велико, защото ни дава възможността да кажем за себе си много неща без да говорим. Изкуството ни провокира да мислим и да чувстваме.

Отдел „Изкуство” е мястото за младите творци във Враца. Тук трябва да има все повече млади хора като теб. Какво още и трябва да една библиотека, за да вдъхновява?

Много цветни неща. Да е пъстро, да е свежо, да е вдъхновяващо, още отвън да казва, че тук има вдъхновение.

Искаш да кажеш арт зона за тийнейджъри?

Да и с удоволствие бих я посещавала.

 

About

Преди всичко съм истински защитник на четенето и книгите. И искам всеки човек освен добър и щастлив да има книга до себе си. Да чете, да „пътува” през страниците, да мечтае и да вярва, че всяка негова стъпка може да допринесе за положителната промяна на света. Затова създадох този блог - за децата на Балкана, които са достойни да бъдат описани в книгите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Name *
Email *
Website