Home » Изкуство и култура » Изкуството е да си жив!

Изкуството е да си жив!

– Какво е изкуството? – попитах 5-годишния ми син, като бях сигурна, че едва ли има отговор на този въпрос.

– Това е да си жив! – каза без много да се замисли и отиде да „твори” поредната грандиозна беля.

Едва ли осъзнаваше какво ми отговаря, но категоричността, с която го направи ме накара да се замисля над думите на хлапето, което повече ми приятели наричат „истинско бедствие”.

  Изкуството е красивото претворяване на живота, погледнато през нашите очи. Затова и сигурно ви се е случвало да поглеждате творба, обявена за истински шедьовър, без да разбирате уникалността й. Тази капчица вълшебство, която превръща картината във велико произведение, е обект на изследване и в книгата „Кое прави изкуството велико”. Авторите Анди Панкхърст и Лусинда Хъксли са подбрали 80 шедьовъра, които могат да се нарекат изключителни. Някои от тях го дължат на своята композиция или колоратура, други – на проникновеното пресъздаване на темата, а трети – на начина, по който внушават своето послание. Краткият и ясен анализ, направен от двамата автори Анди Паркхърст и Лусинда Хъксли, разкрива определящите характеристики и уникалните качества на тези ключови произведения на изкуството и ни позволява да се докоснем до значимите и вечни проявления на таланта.

  Сред избраните творби има шедьоври на композицията като „Пътят към Голгота” на Джото ди Бондоне; други картини, като „Страданията на св. Еразъм” на Никола Пусен, са поразителни със своята колоратура. Има картини, които по убедителен начин внушават силен драматизъм като Потъването на „Медуза” на Теодор Жерико, и други, които разкриват майсторско боравене със символиката, както личи в „Разпятие” на Рафаел, или със светлината в „Залез над езеро” на Джоузеф Търнър, или с пространството в „Портрет на Анет” на Алберто Джакомети. Представени са и забележителни творби на изкуството, които предлагат проникновен поглед върху политическата тематика – творби, които все още запазват първоначалното си въздействие, независимо от това, че са били създадени в предишни векове. Сред тях е шедьовърът на Пабло Пикасо „Герника” и „Трети май”, 1808 на Франсиско Гоя – които изкусно и мощно изразяват желаното авторово послание. Книгата Кое прави изкуството велико е разделена на десет тематични глави: Експресивност, Красотата, Разказът, Драматизмът, Еротиката, Реализъм, Форма, Движение, Деформиране и Символика.

   Избрахме за вас цитати от книгата, в които творците описват изкуството:

„Трябваше да съм станал, знам ли, измамник, крадец или проститутка. Но суетата ме накара да избера рисуването, суетата и шансът”.

Франсис Бейкън

∗ ∗ ∗

„Офицер от Гестапо държи репродукция на Герника и пита Пикасо: „Вие направихте това, нали?”, а Пикасо отговаря: „Не, вие го направихте”.

Из интервю с Пабло Пикасо

∗ ∗ ∗ 

„Доколкото изкуството е способно да подражава на природата, тя не се явява, за да бъде рисувана, а изцяло от плът и кръв. И всеки, който най-внимателно се вгледа в ямичката на шията (на Мона Лиза), може да се закълне, че вижда биенето на пулса.”

Джорджо Вазари

∗ ∗ ∗

„Ако има нещо добро в мен… то е, че заедно с млякото, което съм засукал, съм получил и сръчността да боравя с длетото и чука.”

Микеланджело

∗ ∗ ∗ 

„Проблемът е в това, че предварително сме научени какво да гледаме и как да тълкуваме това, което виждаме. Де да можехме да бъдем на мястото на онези хора, които са направили прекрасните рисунки в Ласко и Алтамира.”

Пабло Пикасо

About

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Name *
Email *
Website