Home » #YongArtZone » #увлечена…от литературата

#увлечена…от литературата

Гергана Конова е на 15 години от Враца. Учи в СУ „Христо Ботев“  с профил история и цивилизация. Доброволец към Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Освен от книгите и световете, които рисуват художествените произведения, тя има още десетки разностранни интереси.

Какво е хобито на 15-годишното момиче, увлечено от литературата?

  Интересувам се от… всичко. Като се започне от книги, минем през мода и фотография, музика и кино и стигнем чак до научните сфери като история и физика.

Какво те привлече към изкуството?

Определям се като човек естет, който е привлечен към изкуството  във всичките му форми. Още от съвсем малка, обаче се ориентирах към писането. Когато бях на 10 години обичах да си фантазирам различни истории и да ги записвам в тефтер. Понякога ги обособявах и като отделни глави, с различни заглавия и сюжет, който постепенно се развива. В VІ клас се запалих по писането на различни стихотворения и дори импровизирани текстове на песни, които обаче никога не видяха бял свят. Две години по-късно, в моя голяма страст се превърна писането на есета и разкази, в които споделям свои лични преживявания и впечатления. Независимо от това какво пиша, целта ми остава една и съща. Искам чрез написаното да изразя себе си, моите мисли и чувства. Според мен, това е начинът да покажа на околните, че независимо на колко години си, винаги има какво да кажеш и с какво да привлечеш внимание.


Кое прави изкуството велико?

Чрез него всеки един от нас може да изрази мнението си без да бъде съден или упрекван. Признавам си, че не мога да пея, нито да рисувам, но съм щастлива, че открих своето нещо, без което животът ми би бил различен и определен по-сив.

Казваш, че много от есетата ти не са видели “бял свят”. Искаш ли сега да се опиташ да ни отговориш чрез тях?


Не е без значение дали ще бъдем откровенни или ще излъжем, нито пък дали ще се примирим с това, което ни се казва или ще съберем сили и ще се опитаме сами да прозрем истината. Важно е. Това, което правиш, те прави свободен. Стремежът ти към истината те прави свободен.“


„Изолирайки се от тези неща, ти се затваряш в себе си и позволяваш на болката да те завладее напълно. По този начин ти не контролираш нищо, включително и себе си.“


„Много биха ме описали като изискваща и искаща прекалено много. А какво наистина искам ли? Да бъда чута. Защото, когато някой те чува, означава, че не си сам.“About

Преди всичко съм истински защитник на четенето и книгите. И искам всеки човек освен добър и щастлив да има книга до себе си. Да чете, да „пътува” през страниците, да мечтае и да вярва, че всяка негова стъпка може да допринесе за положителната промяна на света. Затова създадох този блог - за децата на Балкана, които са достойни да бъдат описани в книгите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Name *
Email *
Website