Home » #YongArtZone » Гении в действие: 14-годишният Цвети композира

Гении в действие: 14-годишният Цвети композира

 Запознайте се с Цвети!

  Цветослав Николов е ученик в  ППМГ „Акад. Иван Ценов” – Враца. Освен математиката и информатиката Цвети има и друга страст – акордеона. Първата му среща с него е още в детската градина, когато родителите му подаряват малко акордеонче, което се превръща в най-добрият му приятел. На  7 годишна възраст той се запознава с преподавателката си по акордеон Цеца Стоянова, благодарение на която развива таланта си.

  Днес, Цвети  само на 14 години е виртуоз на акордеона, освен това той вече композира. Автор е на няколко пиеси и една сюита.  На 13 юли от 19 часа отново ще свири с Врачанска филхармония, но този път в цял концерт – неговия концерт, със собствени произведения и оркестрация. Амбициозният талант на Враца е създател и на аранжименти на песни за вокално студио „Дъга” – Враца с ръководител Маргарита Данаилова. Голяма роля за развитието на музикалния си талант Цвети отдава и на нея, защото тя е негова преподавателка по солфеж.

С Цвети се срещаме само няколко дни преди „големия ден“ – когато под диригентството на Димитър Панов, врачанската филхармония ще засвири авторските произведения на талантливия врачанин. В симфоничния концерт „Фантазия” са включени 10 произведения – оркестрации на младия композитор и Петър Карагенов , авторските пиеси „Фанфари“, „Спомен“, „Духът на гората“ и сюитата носеща приказното заглавие „Спящата красавица“, както и популярни произведения, които винаги спират дъха ни когато ги чуем.

Благодаря ти, че се отзова на поканата и ни позволи да разкажем за теб . От къде идваш така забързан и задъхан?

От филхармонията, разбира се. Току-що занесох партитурите за концерта на диригента. (смее се)

От кога се занимаваш с композиране и оркестрация?

Първата си оркестрация направих в пети клас. Показах я на Димитър Панов и той остана впечатлен. Всъщност той ме вдъхнови да продължа напред. Малко след това се роди и първата ми пиеса „Духът от гората“, и от тогава нямам спирка, всяка свободна минута композирам и нотирам.

Как те приемат оркестрантите във филхармонията?

Много добре. Много ми се радват и ме мотивират.

Какво те вдъхновява да композираш?

Много са нещата. Вдъхновяват ме всякакви преживявания.

Как съчетаваш музиката и математиката?

Имат доста тясна връзка, освен това в синхрон са доста добро съчетание. Математиката е изключително важна за мен, с нея може да се обясни всичко.  А с музиката може да изразиш всичко, което чувстваш.  Бих искал да имам сериозна професия, а музиката ще остане завинаги моето хоби.

Как се композира?

Първо се появява мелодията,  тя може да звучи по много начини. След това създавам концепцията и цялостната визия на проекта, откривам точния тембър.  Накрая всичко се хармонизира и така.

Какво е мястото на съвременните  ИТ в музиката?

Определено много важно. Не бих се справил без тях, изцяло нотирам на компютъра. Улеснява много моята работа.

Какво смятат твоите приятели за хобито ти?

Ами не ми остава много време за игра навън, имам толкова важни неща за вършене. Мисля, че ме разбират.

Браво! Успех Цвети! Напред и нагоре!

13 юли в 19 ч. екипът на  #ArtLibVratsa ще бъде в Градска концертна зала.

А вие? 

 

About

Преди всичко съм истински защитник на четенето и книгите. И искам всеки човек освен добър и щастлив да има книга до себе си. Да чете, да „пътува” през страниците, да мечтае и да вярва, че всяка негова стъпка може да допринесе за положителната промяна на света. Затова създадох този блог - за децата на Балкана, които са достойни да бъдат описани в книгите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Name *
Email *
Website